Portsarin poika

Jouluviikko aluillaan, annatko lapselle raittiin joulun?

  • Facebookissa kiertää hauska mutta paikkansa pitävä meemi
    Facebookissa kiertää hauska mutta paikkansa pitävä meemi

Tästä se hulina viikko lähtee käyntiin. Viimiset joululahjat ostellaan ja porukkaa riittää kaupoissa yllin kyllin. Jotkut hypermarketit on jopa 24h auki mikä kuulostaa todella hyvältä. Itsekkin kiertelin eilen rauhassa kauppakeskuksen liikkeissä jonka jälkeen oli hyvää aikaa käydä ruokakaupassa sekä katsomassa markettien joululahja valikoimat.

Joustressiä pukkaa monelle ja pinna tiukalla juostaan kaupasta toiseen. Miksi?? vielä on viikko aikaa ja nyt on hyvä lähteä katselemaan lahjoja hyödyntää vapautuneet aukioloajat.

Koska viikko on hiljainen työrintamalla enkä usko että tälle viikolle löytyy blogille aihetta niin puidaan joulun kuviot samalla. Perinteiden mukaan meillä menee joulu hyvän ruoan ja yhdessäolon parissa, aatto aamuna käydään ehkä sopimuspalokunta nuorien kanssa jouluajelulla antamassa joulutervehdykset eri paloasemilla, päivä otetaan ja perinteinenyökirkko kuuluu Jouluun.

Vaikka omia lapsia ei ole olen päättänyt joskus nuorempana että olen jouluaaton täysin raittiina, omaan jouluateriaan ei kuulu edes lasillista viiniä saatikka terästettyä glögiä, vuodessa on monta muutakin vapaata jolloin voi nauttia alkoholia.

Vuosia meni jouluaatot Helsingin pitäjän kirkossa palovartiossa, se olin mukavaa touhua, sopimuspalokuntamme sai hommasta rahaa ja me turvattiin ensiapu- sekä paloturvallisuus. Sopimuspalokunta harrastus on aina läsnä harrastajien elämässä, toivottavasti tänäkään jouluna ei tarvitse lähteä hälytykselle ja kaikki saa pitää kotinsa aaton jälkeenkin.

 

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sanonta "anna lapselle raitis joulu" kuvastaa tyypillisimmillään suomalaista alkoholikulttuuria. Olettamaa siitä, että alkoholin nauttiminen aiheuttaa lähimmäisille ongelmia ja tuskaa. Jouluna pitää siksi olla kokonaan ilman, vaikka muulloin örveltäisikin miten sattuu.

Tällaista sanontaa ei Välimeren maissa tunneta, vaan niissä annetaan lapselle tuon suomalaisen sanonnan tarkoituksen kannalta se "raitis" päivä joka ainoa vuoden päivä, vaikka niistä jokaisena otettaisiin viinilasillinen tai pari ruokajuomaksi.

Jopa Ruotsissa tulee kirkkaasta viinasta eli "snapsista" pääsääntöisesti ihmisille ensimmäiseksi mieleen hilpeä seurue, joka seremoniallisesti ruokapöydän ääressä seisten laulaa "helangåria" ennen jääkylmän akvaviittifingerporillisensa leikkimielisen ronskia alasnaukkaamista.
Suomessa tulee mieleen kirves, lumihanki ja poliisi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jouluviikko aluillaan, annatko lapselle raittiin joulun?"

- Määrittele lapsi! Jos sillä tarkoitetaan alaikäisiä sukulaisia, vastaukseni on myöntävä. Jos kysymys on jälkeläisistä ensimmäisessä alenevassa polvessa, en anna täyttä takuuta.

Jos pikkutyttö (2 v.) jostain oppiikin miltä viina haisee, niin isoisältään ei ainakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jaa että jouluksi moraalisaarna. Luulisin kuitenkin että he, jotka olisivat sen tarpeessa eivät ole sitä lukemassa, ja kyllä ainakin meillä on jouluna kuten muinakin juhlapäivinä viiniä. Ja on glögiäkin, joskaan ei terästettyä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Suklaamakeinen, kahvi ja konjakki. Kynttilänvalossa nautittuna, ehkä joku hyvä elokuva vuokrattuna telkkarissa.
Perinne-pöytäkaljassakin taitaa olla muutama prosentti, ilman sitä ei niin hyvältä maistuisi, riisipuuron kera.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... kahvi ja konjakki. Kynttilänvalossa..."

- Hieno tunnelmapala! Konjakissa ja vahvassa kahvissa on kummassakin se hyvä puoli, että ne pakottavat hitaaseen nautiskeluun - eivät nopeaan kulauttamiseen.